Blog

Eerste ayahuasca ervaring

ayahuascaHet bijwonen van een ayahuasca ceremonie is voor mij life-changing geweest. Ruim twintig jaar las ik alle boeken die er maar te vinden waren op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Een boekenkast vol Eckhart Tolle, Deepak Chopra en vele andere boeken met hoopgevende titels als ‘Wordt nu eindelijk gelukkig’. Ondanks dat ik de theorie prima begreep kon ik het zelf eigenlijk niet ervaren. Pas toen ik een ayahuasca ceremonie bijwoonde viel alles op een wonderbaarlijke manier op z’n plek.

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca is een eeuwenoud plantaardig medicijn. Het staat vooral bekend als het medicijn voor de ziel en geeft vaak heling en diepe inzichten. Het is een psychedelische thee die gemaakt wordt van twee bestanddelen van boomwortels. Het drankje wordt al honderden jaren gebruikt door sjamanen in het Amazone gebied.

Na het drinken van de thee ga je liggen en na circa 15 minuten gaat de ayahuasca werken. De ervaring kan verschillen, maar meestal wordt je meegevoerd in een reis, een soort droom maar dan anders.
In Nederland worden ayahuasca ceremonies individueel of in groep setting georganiseerd. Begeleiders zorgen ervoor dat je veilig bent en staan je bij als je het even moeilijk hebt.

Mijn eerste reis

Ter voorbereiding op de ayahuasca ceremonie heb ik me een week aan een speciaal dieet gehouden. Sommige dingen mag je niet eten. Als je vegetarisch eet, blauwe kazen en alcohol schrapt dan is dat wel zo’n beetje een ayahuasca-dieet. Negeer je de dieet adviezen, dan heb je grote kans misselijkheid en hoofdpijn tijdens de ceremonie.

Een control-freak die een psychedelisch drankje gaat nemen staat natuurlijk garant voor een goede innerlijke worstelpartij. Die worsteling begon al meteen nadat ik de ceremonie had geboekt, maar onderweg naar de luxe villa waar het werd gehouden, ging het stemmetje in m’n hoofd echt helemaal los. ‘Straks ga je dood. Wat ben je nou voor mafketel. Wat als je straks uren in de hel zit?’

Ik besluit zelfs een keer om te draaien en neem de eerst volgende afslag om te keren. Een nogal onoverzichtelijke rotonde zorgt ervoor dat ik uiteindelijk de snelweg weer in dezelfde richting op rij. Ik zie het maar als een teken van het universum en besluit toch te gaan.

De ontvangst bij de villa is hartelijk en ik maak kennis met de andere deelnemers. Allemaal wel normale mensen, niet de hippies en alternatievelingen die mijn ego zich had voorgesteld. Na een uitgebreide uitleg gaan we naar de ceremonie ruimte. Daar liggen matrassen op de grond en iedereen krijgt een emmertje. Want ja, overgeven is iets dat regelmatig voorkomt bij het drinken. M’n ego roept nog even ‘Je bent knettergek als dit doet! Kom op kappen nu!’

Het glaasje ayahuasca dat ik achterover moet slaan bevat maar weinig vloeistof. Te vergelijken met de inhoud van een shotje tequila. Ik praat mezelf nog een keer moed in, negeer nogmaals het stemmetje in m’n hoofd en sla het glas achterover. De smaak is ranzig en weerzinwekkend. Zoiets smerigs heb ik nog nooit gedronken. Ik ga maar liggen onder m’n dekbedje en wacht angstvallig af.

Na een minuut of 10 begin ik tintelingen in armen en benen te ervaren en vlagen van warm en koud gaan door m’n lijf. Ik ga een beetje dromen, maar anders dan in m’n slaap ben ik me er nu bewust van. Er gebeurt eigenlijk niet zoveel en ik vraag aan een begeleider of dit nu reizen is. Hij denkt dat ik nog wat meer nodig heb en schenkt nog een half glaasje voor me in.

Het duurt niet lang of ik zie de wereld vervormen. De muziek klinkt ineens heel anders, elke toon komt door mijn gehoor heel scherp binnen. En als ik naar de luidsprekers kijk kan ik de geluidsgolven uit de speakers zien komen.

Ik zak dieper weg in een reis. Ik heb mijn lichaam verlaten en ik kom in een ruimte ergens diep in het universum van totale leegte, ik ben niets, geen materie, er is geen licht maar ook geen donker. Totale leegte. Ik voel de grootste eenzaamheid die je je maar kunt voorstellen. Ik kan niet geloven hoe eenzaam dit voelt. Maar dat ik iets kan voelen betekent in ieder geval dat ik nog een bewustzijn heb, bedenk ik me. Het bewustzijn is alleen ergens waar het zich niet kan manifesteren.

Er is ook nog eens geen besef van tijd. Ik ben hier lang, heel lang. Af en toe doe ik m’n ogen open en zie ik de ceremonie ruimte, maar mijn ziel is nog op die andere plek, heel ver van hier. Ik probeer te bedenken hoe ik terug moet keren. Ik wil terug naar planeet aarde, naar mijn lichaam dat daar zielloos ligt.

Na een lange zoektocht in alle uithoeken van het universum vind ik onze planeet weer terug en ook m’n lichaam. Ik ga er heel bewust weer in. En dat voelt fantastisch, wat een heerlijk gevoel om m’n eigen lichaam weer te voelen! Ik heb me nog nooit zo euforisch gevoeld. Wat geweldig om weer in de materie te zijn en om te kunnen ervaren door onze zintuigen. Ik zie ineens de onschatbare waarde in van ons lichaam, de waarde van iets mogen ervaren. Wat het ook is.

De les van de pauw

pauwDan verschijnt er een pauw. Het beest gaat vlak voor me staan pronken met zijn veren. Opdringerig danst het voor m’n neus heen en weer. Al gauw ga ik me vreselijk irriteren aan de pauw. Het dier blijft maar doorgaan met z’n veren bijna in m’n gezicht te duwen en is heel opdringerig. Dit duurt en duurt maar en ik wordt echt knettergek van dit belachelijk op en neer bewegende beest. ‘Ik zie je heus wel stomme pauw’.
Als mijn irritatie een mega hoogtepunt bereikt zie ik langzaam de kop van de pauw veranderen. Mijn mond valt open van verbazing, de kop van de pauw verandert in mijn eigen gezicht. Ik ben de pauw. Er komt een diep weten in me op. Ik ben het zelf! Ik ben die achterlijke pauw die zo belachelijk doet. Dit is mijn ego, de uiterlijke schijn die ik ophoud en ik zie hoe belachelijk ik me gedraag in de wereld. Dat ik me door uiterlijk vertoon (status, huis, auto, sport) probeer te manifesteren en hoe belachelijk dat eigenlijk is. Wat een les! Op het moment dat ik dit besef verdwijnt de pauw weer.

Een stem in m’n hoofd die niet van mij is zegt nog; ‘We hebben je dit al zo vaak proberen te laten zien, herinner je je die pauw nog die laatst in je tuin zat?’ En verdomd, vorige maand was er een pauw weggelopen van de kinderboerderij en die zat in mijn achtertuin! ‘Dat is de taal van het universum, alles heeft betekenis. Elke gebeurtenis’ zegt de stem.

Ik kom weer een beetje uit mijn reis. Ik zie de begeleiders zich ontfermen over iemand die het even moeilijk heeft. Ik kan ze ineens heel goed voelen, ik voel hun enorme liefde en toewijding. Langzaam kom ik steeds meer terug. De muziek is mooi en intens. Ik lig te genieten op mijn matrasje. Ik ben vooral nog euforisch van blijdschap dat ik met m’n ziel in m’n lichaam ben en kan ervaren. Want dat we kunnen ervaren is het grote cadeau van het leven. Pas als je ervaren hebt dat je niet kunt ervaren realiseer je je wat voor wonder het is.

Na een fantastisch smakende maaltijd (je smaak is veel sterker) praat ik nog tot diep in de nacht door met mijn mede-astronauten, want veel anderen blijken ook de wereld even verlaten te hebben en een reis door het universum te hebben gemaakt.

Wil je meer weten over ayahuasca? Laat het met weten. Ook begeleid ik tegenwoordig mensen tijdens hun ayahuasca ceremonie. Coaching voor of na ayahuasca kan je inzichten vaak enorm verdiepen en betekenis geven.

 

 

1 Reactie

 • Mijn transformatie | InnerSpark Coaching & Advies |

  […] mijn eerste ervaring met Ayahuasca is verlopen kun je lezen in dit blog. Sindsdien heb ik het afgelopen jaar vijf ‘reizen’ gemaakt met ayahuasca en heb […]

 • Schrijf een reactie.

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Mijn transformatie

  Vrienden en familie weten dat ik nooit lang hetzelfde doe. Van Sales Manager in de logistiek naar eigen bedrijf in zeiljachten …

  Burn-out is eigenlijk zielsarmoede

  We zien het allemaal in onze naaste omgeving, het aantal mensen met een burn-out neemt in rap tempo toe. Meestal werk en …

  Leven we in een spel?

  Er wordt weleens gezegd dat het leven op aarde een spel is. Na mijn ayahuasca reizen en een inkijkje in de werking van het …