Blog

De relatie die wel werkt

liefdeBijna de helft van alle huwelijken eindigt vroeg of laat in een echtscheiding. Ook ik mag mezelf rekenen tot de grote groep mensen die een echtscheiding achter de rug heeft.
Ik vraag me serieus af of de standaard ‘huisje-boompje-beestje-relatie’ niet ernstig achterhaald is. De afgelopen eeuw is de wereld immers enorm veranderd, maar relaties zijn vrijwel hetzelfde gebleven. Voor mezelf heb ik in ieder geval een relatievorm gevonden die wel werkt. 

Toen ik mijn vrouw leerde kennen hadden we allebei ons eigen huis. Na een leuk romantisch samenzijn gingen we altijd weer ieder naar ons eigen huis. ‘M’n eigen bed ligt toch het lekkerst’ grapten we erover. Maar we vonden het gewoon allebei heel fijn om weer op onszelf te zijn en thuis even met niemand rekening te hoeven houden. Dit zijn we eigenlijk altijd blijven doen.

Samenwonen werd wel besproken, maar we voelden allebei toch meer v00r veel ruimte en tijd voor onszelf. Die behoefte hebben we allebei nu eenmaal. Toen we besloten te trouwen, onze relatie was immers erg serieus, intens en verdiende die status, was de meest gestelde vraag van familie en vrienden; ‘Gaan jullie nu samenwonen?’ Het antwoord ‘Nee, we gaan voor een LAT-huwelijk en blijven apart wonen!’ Verbazingwekkend genoeg heb je zelfs in deze moderne tijd nog heel wat uit te leggen.

LAT staat voor Living Apart Together en niet voor Loose and Together, zoals ook wel wordt gedacht. In de laatste variant wordt weleens gedacht dat de relatie een vrijheid kent op het gebied van meerdere partners. Dat is natuurlijk een mogelijkheid, maar bij ons is dit absoluut niet zo.

De voordelen:

  • we zijn al zeven jaar lang smoorverliefd;
  • afspreken met elkaar is ook echt quality-time voor elkaar;
  • tijd en ruimte voor jezelf;
  • vrijheid;
  • geen verantwoording aan elkaar over het huishouden, inrichting etc.

Nadelen zijn er natuurlijk ook:

  • het is duurder om twee huishoudens te hebben;
  • de fiscus gaat er bij trouwen automatisch vanuit dat je samenwoont (!);
  • mensen denken weleens dat onze relatie minder serieus is;
  • met kinderen minder makkelijk toepasbaar;
  • het huishouden mag je zelf doen 🙁

Is dat dan het geheim?

Nee, ik denk dat er meer bij komt kijken. Jan Geurtz met zijn boek ‘Verslaafd aan de liefde’ heeft mij hier veel inzichten in gegeven. Volgens hem leven de meesten van ons in een zelf-ontkenning, we houden niet genoeg van onszelf en zoeken liefde buiten ons. Bijvoorbeeld bij onze partner, die moet ons compleet maken en ons dit stuk liefde geven. Dit zorgt voor een enorme afhankelijkheid en verslaving aan elkaars liefde. Beter is het om elkaar niet nodig te hebben door genoeg zelfliefde te hebben. Mocht je hier iets in herkennen, raad ik je echt aan dit boek te lezen of er in een sessie eens met mij over te praten.

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn transformatie

Vrienden en familie weten dat ik nooit lang hetzelfde doe. Van Sales Manager in de logistiek naar eigen bedrijf in zeiljachten …

Burn-out is eigenlijk zielsarmoede

We zien het allemaal in onze naaste omgeving, het aantal mensen met een burn-out neemt in rap tempo toe. Meestal werk en …

Leven we in een spel?

Er wordt weleens gezegd dat het leven op aarde een spel is. Na mijn ayahuasca reizen en een inkijkje in de werking van het …