Blog

Burn-out is eigenlijk zielsarmoede

hart chakraWe zien het allemaal in onze naaste omgeving, het aantal mensen met een burn-out neemt in rap tempo toe. Meestal werk en stress gerelateerd is de heersende opvatting. Dat is deels waar, maar ik zie het vooral als de ziekte van de ziel. Als we een burn-out bekijken vanuit onbalans (tussen lichaam, geest en ziel), zien we pas wat er echt aan de hand is.

We zijn niet meer gaan werken dan vroeger en vroeger had niemand last van een burn-out. De ziekte bestond niet eens voor de jaren ’80.

De gigantische toename van het aantal burnouts komt denk ik vooral omdat we collectief gegroeid zijn in bewustzijn.

Maslow piramideWe zitten hoger in de piramide van Maslow, aan onze basisbehoeften onderin de piramide is voldaan (zoals eten, drinken, veiligheid, liefde, vriendschap, status). We zijn aanbeland in een nieuw tijdperk en proberen nu onze behoeften in de top van de piramide te vervullen. Hierbij zijn we vooral op zoek naar ons zelf, zelfbewustzijn, zingeving en spirituele ontplooiing.

Dit zijn onderwerpen van de ziel. Lager in de piramide zijn de behoeften voor lichaam en geest meer vertegenwoordigd. Zolang ons werk hierin voorzag keken we eigenlijk niet verder.

Nu komt echter de ziel steeds meer in beeld met haar behoeften en dan blijkt dat ons werk hier vaak niet in kan voorzien. Want wat heeft het voor zin om meer en meer winst te maken? Nog meer te gaan verdienen? Terwijl je bewust of onbewust ziet dat dit systeem de aarde om zeep helpt. Je gaat bezig met thema’s als ethiek en zingeving: “Wil ik wel bijdragen aan dit systeem en wat is mijn missie?” Je ziel schreeuwt om aandacht en als het dit te lang wordt genegeerd gaan ons lichaam en geest hier op reageren. Soms staat het werk dat je doet zelfs lijnrecht tegenover je zielsmissie en dat voel je.

Zielsarmoede

In de basis zijn we als mens nu eenmaal een 3-delig wezen: lichaam, geest en ziel. Als deze drie in balans zijn, voelen we ons prettig en gelukkig. De drie delen werken nauw met elkaar samen en geven elkaar ook signalen. In onze westerse maatschappij is de ziel ondergesneeuwd en gaat het signalen geven aan ons lichaam (bijvoorbeeld weinig energie) en geest (depressie). We lijden aan zielsarmoede, wat denk ik overigens een betere naam is dan een burn-out.

Stappenplan

Wat kun je doen om de balans weer te herstellen en deze zielsarmoede te bestrijden? Het is eigenlijk eenvoudig als je volgende vijf stappen doorloopt:

1. Zelfanalyse

Welke van de drie elementen is bij jou het meest uit balans?

lichaam: heb je een goede conditie of sport je misschien juist wel te veel? Heb je overgewicht of ben je te mager? Hoe staat het met je voeding? Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, is het zeer waarschijnlijk dat je al een behoorlijke onbalans hebt in je vitaminen- en mineralenhuishouding. Ga naar een goede natuurvoedingsdeskundige om dit te laten meten. Meten is weten.

geest: dit is jouw denken, jouw processor, de mate waarin je jouw brein belast. Hoeveel informatie en prikkels krijg je dagelijks? Zit je veel in gedachten? Bij de meeste mensen bevind de geest zich in overdrive-modus. De processor vraagt hierdoor teveel stroom en trekt deze energie uit jouw accu (lichaam).

ziel: dit is jouw gevoel, je hart. Dat deel en de plek in jou waar iets gebeurd als je verliefd bent. Hoe goed kun je nog voelen bij jezelf of iets goed of slecht voor je is? Voel je überhaupt nog wat? Of probeer je het altijd te bedenken met je hoofd? Hoe vaak luister je naar boodschappen vanuit je ziel? Bijvoorbeeld je enthousiasme, mooie ideeën die uit het niets in je opkomen, je inspiratie? In welke mate ben je geconditioneerd door de maatschappij en doe je dingen omdat je denkt dat het zo hoort en anderen het ook zo doen?

2. Bewustwording

Dit gebeurt eigenlijk al vanzelf als je de zelfanalyse goed hebt gedaan. Van wat je je bewust bent geworden kun je jezelf niet meer onbewust zijn. In je onderbewustzijn ga je al reageren en waarschijnlijk nu al betere keuzes maken. Tip: schrijf je zelfanalyse en bewustwordingen op. Dan graveer je deze als het ware in je bewustzijn en maak je het krachtiger. Je onderbewustzijn, de processen die je zelf niet actief stuurt, pakt het dan ook beter op.

3. Evenwicht herstellen

Wat te hoog is moet naar beneden en wat te laag is moet omhoog. Waarschijnlijk ben je er achter gekomen dat je erg in je hoofd zit en dat je geest dus overbelast is. Nu komt een lastig stukje: je hebt je geest (je denken) nodig om te bedenken hoe je jouw denken gaat verminderen. Dat is een kannibalistisch proces waar je geest meestal geen zin in heeft en tegen gaat protesteren. Wees je hier van bewust, dan lukt het.

Om je op weg te helpen;

 • verminder input; door facebook, televisie, WhatsApp en smartphone gebruik rigoureus terug te schroeven;
 • ga mediteren; oersaai in het begin voor je geest, maar zeer effectief;
 • ga de natuur in;
 • ga sporten waarvan je in flow-staat komt (geen competitieve ego sporten);
4. Ontdek je zielsmissie

De enige manier om het niveau van jouw ziel omhoog te krijgen is door iets te doen dat jouw zielsmissie is. Waarom ben jij hier op aarde? Wat is jouw essentie?

Hier kom je achter door:

 • je talenten in kaart te brengen. Deze heb je van nature gekregen om je zielsmissie te vervullen;
 • te kijken waarom mensen altijd naar je toe komen.
 • wat zou je doen als je geen enkele beperking hebt zoals geld, kennis, gebrek aan zelfvertrouwen?
5. Doen

Nu moet je het in de materie brengen en actie ondernemen, anders heb je er niets aan en blijft alles hetzelfde.

 • schrijf je doelstellingen op en bekijk ze wekelijks;
 • bedenk bij elke doelstelling steeds wat de volgende stap is die nodig is;
 • maak elke dag een stapje in de richting die je op wilt;
 • maak een mood board en hang het op;
 • creëer een dagritueel met tijd en ruimte voor zelfontwikkeling.

Hulp nodig?

Dit stappenplan is makkelijker gezegd dan gedaan en vereist veel doorzettingsvermogen en discipline. Een coach als ik kan je helpen dit proces in goede banen te leiden en je scherp te houden. Neem gerust contact met me op voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

 

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn transformatie

Vrienden en familie weten dat ik nooit lang hetzelfde doe. Van Sales Manager in de logistiek naar eigen bedrijf in zeiljachten …

Burn-out is eigenlijk zielsarmoede

We zien het allemaal in onze naaste omgeving, het aantal mensen met een burn-out neemt in rap tempo toe. Meestal werk en …

Leven we in een spel?

Er wordt weleens gezegd dat het leven op aarde een spel is. Na mijn ayahuasca reizen en een inkijkje in de werking van het …